South Central Ventures (SCV)

Јужно-централни подухвати (енг. South Central Ventures) је још једна организација намењена промовисању стартап идеја и циљева ради помагања свима онима који би ами да покрену неко своје пословање. Првенствена улога ове организације јесте финансијска помоћ приликом стартап пословања у региону југо-источне Европе, тј. тамо где стартап пословање још није узело маха.

Податке и циљеве о „South Central Ventures“ можете пронаћи и на њиховом сајту: sc-ventures.com. Као прво, треба нагласити чињеницу да ова компанија има своје канцеларије у Београду, Загребу и Скопљу. Да је њен циљ помагање, финансијско и едукативно, младим стартап компанијама у овом региону. Такође, морамо напоменути, да су њихова главна фокусна група интернет фирме, прецизније, фирме које се баве информационим технологијама и програмерске фирме на Балкану.

Треба јасно и глансо подвући чињеницу да ова компанија нуди директну финансијску помоћ фирмама у раној фази развоја фирми и да ова компанија за то има фонд од 40 милион евра, тј. толики је буджет офе фирме за инвестирање. А када су у питању почетнички послови, инвестиције могу да иду и до 1.5 милиона евра. Када је у питању иневестирање по компанији, максималан износ инвестиције у једном компанији може да буде до 3 милиона евра. Као што смо већ рекли, главни циљ финансирања су програмерске компаније које за циљ имају мењање света на боље. Али није програм намењен само фирмама које таргетирају балканско тржиште, поента је да желите промене и да желите да успете на светском плану. Морамо разграничити једну ствар. Максимална инвестиција постартап фирми која је тек у плану, и у фази концепта је до 100000 милона евра. Међутим, као што је и речено, тај износ је 3 милиона евра за оне фирме које су успешне и просперитетне а налазе се у раној фази развитка.

Како бисте уопште конкурисали за средства, ова компанија има одређене услове. Први услов јесте да се усудите да будете различити и да имате велике циљеве. Друга ствар јесте да увек обраћате пажњу на критике тржишта како бисте унапредили своје пословање. Још нешто, не требати в+бити тврдоглави већ само упорни. Такође, битно им је да у тиму имате најбоље људе на релеватним, тј. свим, позицијама и да се не задовољавате компромисима. И на крају,а можда је то и најбитније, врло је важно да знате како да се носите са изазовима и како да их превазиђете.

Оно што јесте битно, и што не треба да се занмари, јесте чињеница да ова компанија на свом сајту има и одељак вести где можете у сваком тренутку да видите најновије вести и обавештења о активностима ове организације како бисте знали када и шта да предузмете уколико желите да се придружите. Иначе, менторски тим ове компаније организује стандардна предавања и семинаре по читавом Балкану, само пратите вести.

Лако долазимо до закључка да је „South Central Ventures“ одлична компанија за све оне стартап фирме којима је пре свега неопходна мало издашнија фифнансијска помоћ како би оствариле своју визију и пут. Али, осим финансијског дела, ова компанија нуди и експертску и менторску помоћ како бисте на најбољи начин знали да искористите своја средства.