Инвестициони фондови за Стартап фирме

У случају да имате неку идеју за вођење бизниса, убеђени сте да можете да профитирате од ње, разрадили сте бизнис план и имате простор у коме ћете радити, али немате новца да почнете, тада је ваш први и најтежи корак проналажење особе или фонда који ће бити расположени да инвестирају у ваш подухват.

Ово није лако извести, али није ни немогуће. До краја 2016. године млади предузетници, што не значи да су сви били млади по годинама, већ по својим бизнис идејама, су се махом обраћали инвестиционим фондовима у суседној Бугарској. Пошто је 2016. година проглашена за годину предузетништва и држава Србија се сама и уз помоћ програма Козме који финансира Европска унија, покренула и почела да обраћа већу пажњу овој теми.

Међутим, први проблем који се десио је био слаба организација. Пријављени пројекти су брањени пред комисијама Развојне агенције Србије тек крајем августа, а они који су прошли последњи круг, новац су добили тек крајем новембра, што је упропастило сваку шансу да се бизнис почне у самој 2016. години. Други проблем који се јавља са државним конкурсима за инвестирање у приватни бизнис је превише компликована процедура финансирања, где држава жели да учествује у стартапу, али тако што ће дати пола суме потребне фирми, и то обично за основна средства, као што су специјализоване машине или рачунарска опрема. Обртна средства њих или мало или ни мало не интересују, те ако имате добру идеју која не захтева компликованије машине, тешко да ћете проћи на било ком државном конкурсу. Уз све ово, и за финансирање основних средстава, држава не жели да учествује у плаћању ПДВ-а, који је саставни део цене машине за вас као наручиоца.

Због тога се прорачунавање трошкова приликом конкурисања за државне фондове претвара у ноћну мору и многи одустају када схвате да ће добити јако мало, а морати да уложе много. А то „много“ нису имали од самог почетка. Из ових разлога многи фондови су и даље неискоришћени, а конкусри отворени, јер новац постоји и чека, али није ваљано усмерен, нити су конкурси добро осмишљени.

Но, ситуација се током те исте 2016. године поправила имајући у виду да је отворен први приватни српски инвестициони фонд ИЦТХуб који до средине марта месеца 2017. треба да затвори свој први конкурс и објави које ће то нове фирме почети да финансира. Поред овог фонда у Србију долази и немачки Фоундцентер, који ће највероватније отворити своју канцеларију, али и да се та ситуација и не деси, овај фонд је сада отворен за пријаве са територије Србије. И у случају да вам је новац заиста преко потребан да почнете производњу, а држава вас је обесхрабрила компликовањем своје процедуре, тада су овакви приватни фондови права ствар за вас.

Приликом пријављивања немојте мислити да ћете одмах и аутоматски проћи, и баш из овог разлога покушајте да се пријавите на више конкурса да би увећали своје шансе. Такође, будите свесни да се тренутно у Србији фаворизују ИТ пројекти и фирме, што је већ помало застарео тренд у свету. Па ако имате неку идеју за коју сте сигурни да је исплатива, а није из ИТ света, заштитите је и покушајте да успете, јер заиста… никад се не зна.