10 проблема са отпочињањем пословања у Србији

Врло је позната чињеница да је Србија земља у развоју, и да као таква сигурно има проблема са отпочињањем пословања, и спословањем уопште. Често се на почетку отпочињања сваког бизниса појављује проблем са администрацијом и папирологијом. Иако је ово тачно, тј. папирологија и администрација су рак рана Србије, то и није једни проблем када пожелите да отпочнете неки посао.

Дакле, прво и основно је папирологија. Када желите да оснујете неко предузеће, и да отпочнете са доношењем прихода Републици Србији, и ту имате проблема јер и то нећете моћи тако лако да урадите. Прво ће Вам бити потребне разноразне дозволе за градњу или коришћење неких просторија. Након тога су ту и разноразне дозволе за све и свашта, од употребен, радне, еколошке и још свакојаке дозволе које треба да извадите како бисте почели са радом. Чак и ако сте спремили довољно средстава, јер вађење ових дозвола кошта и то позамашну суму новца, за све ове дозволе, још већи проблем је спорост администрације (creditos por internet). Понекад се чини да је потребна вечност док свака служба обради документацију коју сте спремили, и да је потом овери и да вам одобрење за отпочињање сопственог бизниса.

И када коначно завршите сагу са папирологијом и прибављањем исте, онда тек почињу други проблеми. Прва ствар када сте почели јесте чињеница да вам нико није рекао да већ постоји жестока конкуренција и да тржиште неће бити баш пријатељски настројено према вама. У највећем броју случајева, већ постоје неке фирме и компаније које се баве вашом делатношћу а које су фаворизоване од стране неких државних институција и тако им припада већи део колача. Вама остаје да се задовољите оним што остане, а то обично није довољно за успешно пословање.

Врло често људи отпочињу мале бизнисе тако што узму кредите или позајмице за успешно и глатко пословање на почетком са намером да то током развијања бизниса и врате. Овде треба напоменути да су ретка мала пословања и фирме које могу уопште да поднесу дуговања, тј. позајмице. Разлог за ово су велике каматне стопе за кредите а мали обрти и профити које фирме остварују током првих неколико година пословања. Зато, препоручује се да се мало пословање отпочне са расположивим средствима, а да се касније шири како приход буде долазио. Још нешто, морате и знати да износ средстава који желите позајмити није неограничен. У зависности од вашег капитала, добићете и одговарајући позајмицу и камату уз исту.

Знање је моћ. Уколико отпочињете неки посао, а не знате све што треба о начину рада и пословања датог бизниса онда сте у великом проблему. Врло је битно да будете информисани о свим прописима и законима везаним за ваше пословање, али и о тржишту и на коме радите, и оначину на које оне функционише.

Ово су само неки проблеми. У земљи као што је Србија, постоје још многи други који сигурно не чине пословање и отпочињање истог лакшим. Међутим, морамо бити искрени и рећи да се у скорије време доста ради на томе да се смањи администрација и да се смање намети за фирме.