Старт ап почетничке грешке – први део

Иако је старт уп пословањевеома популарно у свету и свуда је узело маха, оно је релативно нови појам у Србији. Људи тек уче шта и како је потребно приликом оснивања старт ап компанија и, наравно, приликом оснивања истих, праве се велике грешке. Овај чланак ће се фокусирати нанеке од грешака које настају приликом покретања старт ап бизниса.

Као прво, понекад људи који ек оснују компаније, и никада нису водили ниједан бизнис до сада, имају тенденцију да превише закомпликују ствари. Наиме, често се праве беспотребни планови и стратегије за оснивања старт ап фирми када је наједноставније решење да се приликом оснивања старт ап компанија испоштују све потребне процедуре и да послаовање у сваком тренутку буде законски ћисто, тј. тарнспарентно.

Друга битна ствар је та што понекад оснивачи старт ап фирми троше превише времена на чекање идеалних услова, како финансихских тако и тржишни, како би покренули своје пословање. То ниако не смете себи дозволити, Ваш једини циљ мора бити да што препокренете свој бизнис и да при томе што више искористите оне ресурсе који су вам на располагању, без бзира да ли су они људски, материјални или неки трећи.

Када смо већ код ресурса, већина младин привредника приликом оснивања старт ап компанија прави грешку приликом селектирања запослених за своју нову фирму. Разлог томе је што није сваки будући послодавац експерт за кадрирање за сваки посао. Добра идеја би била платити мало више и запослити неког стручњака за људске ресурсе који ће пажљиво одабрати људе који тачно одговарају профилу радника који вам је потребан.

Понекад се деси да оснивачи старт ап фирми имају једну идеју како би њихово пословање могло бити успешно и слепо се држе те идеје. Иако ово некада може бити добар начин доласка до циља, то може бити и лоша ствар јер онда нећете приметити финансијске и тржишне токове који се свакодневно мењају. Остаћете неприлагођени новонасталим променама и тако ћете ускратити себе за додатан профит или сами себе довести до пропасти.

Са друге стране, понекад људи не желе да буду ограничени и онда прате светске токове али се при томе буквално изгубе. Практично занемаре свој циљ и из вида изгубе оно што је била њихова звезда водиља приликом почињања одређеног бизниса. Зато је добар савет да пажљиво и доследно пратите свју идеју и циљ, али не слепо, али такође се не треба ни расплињати већ стално имати на уму зашто сте неки посао и почели.

На крају, превише младих људи који отпочињу неко пословање брине о томе колики профит ће остварити, колики ће бити губици и сл. Све ово може да доведе до превеликог оптерећења које ће на крају довести до тога да због смањења трошкова можете изгубити могућност да унапредите и себе и своје пословање. Наравно, ово не значи да треба неразумски и нерационално трошити сретства, то само значи да зарада није примарни циљ и да је она резултат успешног пословања.

Ова дискусија ће бити настављена у другом члнаку где ћемо такође покушати да покажемо које су то почетничке грешке које праве људи приликом оснивања старт ап компанија.