Легална пословна структура унутар пореског система

Уколико планирате да послујете у склопу закона, важно је да утврдите какав пословни субјекат планирате да оснујете. Нараво, има и оних који не планирају да укључе државне институције пре него што буду откривени, али ово није одговорно пословање и као такво не можемо да га промовишемо. У сваком случају, ваш бизнис ћете кад-тад морати да пријавите или да га угасите, па ако претпоставимо да је ово прво бољи од та два сценарија, ево ште ћете морати да обавите:

Као прво, ваша легална пословна структура не сме бити занемарена. Она утиче на сваки ваш легалан пословни корак од тога какву ћете пореску стопу плаћати до тога да ли ћете одговарати личном имовином или не, уколико нешто крене по злу. Број власника фирме коју планирате да оснујете овде има велику улогу. Можда планирате да будете једини власник, или ако фирма има више газди то технички спада у домен пословног партнерства. У оба случаја, неко мора да одговара личном имовином уколико посао пропадне.

Ако ово није прихватљиво, можда је боље да избегнете искључиву личну одговорност за дугове и обавезе и да формирате неку врсту корпоративног ентитета. То значи да фирма постоји одвојено од вас и ваших финансија па тако на њу можете регистровати имовину, преузимати одговорности и обавезе, водити пословне књиге, плаћати порезе, склапати уговоре и улазити у правне спорове. Што је најважније, ако фирма пропадне, ваше финансије би остале нетакнуте, мада то не мора да важи и за ваш пословни углед. Нажалост, пореске стопе су далеко више за овакве правне субјекте па је нека врста компромиса између партнерства и корпорације идеално решење. Нека врста акционарског друштва са ограниченом одговорношћу или њен локални еквивалент кога познаје законодавство. Нешто где нећете лично бити одговорни за резултат а са ниском пореском основицом.

Да бисте регистровали фирму, независно од других фактора, мораћете да припремите и поднесете одговарајућу законску документацију. Потребно вам је име пословног субјекта односно фирме, сврха пословања, власничка структура, као и друге битне информације које вероватно нећете знати напамет па је боље да их припремите на време. Уколико желите да заштитите пословно име односно робну марку ваших производа, боље је да то одмах учините како вас неко не би претекао. У том случају, ваше пословање би било умногоме отежано, да не говоримо о фрустрацијама због тога што вам је неко отуђио интелектуалну својину и покрио своје недело са законског аспекта тако да му не можете готово ништа. Осим да смислите друго име и промените производ на неки начин али ни то није трајно решење. У сваком случају, законско пословање нема валидну алтернативу у цивилизованом друштву па је као такво једини препоручени облик пословања.