Колико морате да радите када имате властити бизнис?

Количину новца и број запослених није тешко проценити на објективан начин, али количину личног рада и залагања које ће ући у ваш пословни подухват није могуће квантификовати. Већина будућих бизнисмена или мисли да ће морати да изгарају на послу или да неће радити ништа осим што ће шефовати и скупљати кајмак, метафорички говорећи. Истина је наравно негде између.

Чињеница је да предузетници много раде. Да морају да игноришу и празнике и викенде само да би опстали у послу, али већина заборавља да је и њихово здравље потрошно баш као и новац и залихе. А њега није нимало лако надоместити. Тај зајам нигде и ни од кога неће добити. Па ипак, где је та златна средина? То је тешко рећи, јер је сваки човек прича за себе. У сваком случају, морате бити пажљиви да не сагорите још на самом старту.

Ако не верујете да је превише рада опасно по властити живот и здравље, погледајте на стопу смртности у Јапану од прекомерног рада. Реч „Кароши“ се користи за појаву где наизглед здрави и млади људи изненада умиру од последица прекомерног рада, и то оног у канцеларији а не физичког. Ствар је у томе што када је неко физички преморен, тело једноставно одбије да настави даље после извесног времена, а када је у питању изложеност стресу и лошим животним навикама, знаци упозорења су далеко блажи.

Не морате да радите сво време, јер превише рада доводи до болести и депресије а то ће се одразити на успех ваше фирме исто као и нерад и лењост. Мораћете да радите напорно, али је подједнако важан и добар сан, правилна исхрана, доста кретања али и разоноде и то сваког дана, без обзира на све остало. Одредите границу рада, не више од осам сати дневно, или десет у случају апсолутне нужде. Остало време ни не помишљајте на посао већ се посветите стварима које вас испуњавају на други начин. Уместо да радите дуже, радите напорније и брже, али радно време не мењајте.

На крају крајева, нешто можете и да делегирате на друге људе. Ако и поред труда и залагања не можете све да постигнете за осам сати, нађите некога да вам помогне око вишка па макар морали и да платите за то. Боље да трошите новац него здравље и живце јер зајам увек можете да добијете, или да прогласите банкрот ако посао не успе. Али ако оманете у погледу здравља, ту већ нема помоћи. Увек можете да покренете нови посао а ново тело никада нећете добити. Зато морате да утврдите приоритете и да их се држите. Здравље је важније и од пара и од посла.