Како изабрати праву технологију за ваш бизнис

Нико не воли да ризикује, а нарочито не без потребе. И мада је наша способност да контролишемо збивања у нашем свету у најмању руку непостојећа, ипак је могуће утицати на исход пословања у извесној мери. Од свих решења, технологија се намеће као најочигледније уточиште.

У 21. столећу, волели је или не, технологија је неизбежан пратилац. Неки пословни пројекти ће се више ослањати на њу, а неки мање али у најмању руку ће вам требати лаптоп или неки паметни уређај. Не само да ћете успешније организовати посао помоћу ваших механичких помагала, већ ће и обављање делатности бити лакше и брже.

Наравно, постоје многи фактори које ваља узети у обзир приликом избора технологије за ваш нови бизнис. Пре свега, ту је цена. Постоји технологија која вам је потребна као и технологија коју (не) можете себи да приуштите. С једне стране, Смартфон или Ајфон постају све популарнији и моћнији уређаји, али њихова релативно приступачна цена крије и многе недостатке. Као прво, сигурност података је далеко слабија на овим уређајима, а једном када се покваре, не постоји много тога што може да се уради – бар не у позитивном смислу. Сви подаци који су заробљени на тим уређајима можда никада неће угледати светлост дана.

С друге стране, клауд технологија заобилази овај проблем тако што ништа од података не чувате у физичком облику. То, и мноштво иновативних апликација које се појављују из дана у дан чине уређаје попут таблет рачунара и паметних телефона веома практичним за коришћење у било ком послу за који се одлучите. Нажалост, то повлачи и извесне сигурносне ризике, али они постоје у сваком случају. Ипак, није исто провалити у мобилни уређај и у добро обезбеђени систем рачунара.

Кад смо већ код тога, рачунар или лаптоп су незаобилазни приликом сложенијих пословних функција, мада ни они не могу да замене предности мобилних уређаја. Што је већа вредност робе и услуга које пружате, то је већа вероватноћа да ћете се наћи на нишану сајбер криминалаца. У том случају ће вам требати јак рачунар, са добрим сигурносним системом који ћете стално морати да надограђујете. Ово је значајан издатак, али са њим морате рачунати. Такође, ако примате уплате преко интернета, требаће вам и сигурна конекција и добра енкрипција или муштерије неће смети да послују преко ваше платформе.

Рачунари су бржи и поузданији али нису преносиви. Паметни телефони су практичнији а нове апликације излазе свакодневно. Наравно, нико не тврди да морате да бирате између та два. Осим вашег рачуновође, ако немате довољно средстава да приуштите уређаје које бисте користили искључиво за обављање пословне делатности. У том случају, могуће је искористити оне које већ поседујете, али је ипак боље да се обезбедите тако што ћете направити неку врсту границе између та два. На пример, постоје апликације помоћу којих можете комуницирати преко Смартфона а не користити ваш прави број. Или подесити рачунар тако да држи пословне и личне податке одвојено.