Значај бизнис плана и финансија за отпочињање властитог посла

Прављење сопственог бизнис плана је нешто са чим ћете највероватније морати да рачунате, уколико не планирате да се придружите постојећем бизнис пројекту, било као партнер или као запослени. У сваком случају, морали бисте да знате одговоре на пар важних питања.

Као прво, који је циљ који желите да постигнете, коме ћете продавати робу односно услуге и како планирате да финансирате све то? Зајам је логичан одговор на ово последње, али ваш бизнис план би морао да садржи одговоре на ова и остала питања. На крају крајева, сам процес планирања је од непроцењивог значаја за будући развој догађаја као и вашу реакцију на њих. То је зато што нико није у стању да предвиди сваку потешкоћу која би могла да искрсне, али захваљујући добром познавању сопственог бизниса и могућности, смишљање адекватног одговора ће бити знатно лакше.

С друге стране, реална процена сопствених финансија и могућих трошкова представља један од најважнијих аспеката будућег пословног подухвата. Од виталног је значаја да предвидите које ћете трошкове морати да сносите као и како ћете доћи до новца. Да ли имате довољно уштеђевине или ће вам требати зајам? Колико ће вам требати да покријете губитке и шта ако не успете – ово су само неке од ствари на које ћете морати да смислите одговор. Ово је нарочито битно ако планирате да вам то буде једини извор прихода а не додатни посао – у том случају ћете и сопствене трошкове морати да подмирујете из властитог џепа бар док посао не крене.

А чак и да имате довољно за сопствени почетак, никада не треба окренути леђа могућем извору кредитирања. На крају крајева, никада се не зна када ће вам затребати финансијска помоћ. Комерцијални зајам који бисте добили у банци је добар почетак, али њих није лако обезбедити. Ако нисте у стању да испуните све ове услове, можда би требало да се распитате и о алтернативним изворима финансирања и зајмодавцима који се фокусирају на мала и средња предузећа попут вашег.

Или то, или да нађете неког инвеститора који ће уложити средства у ваш заједнички подухват. Наравно, за све ово постоји и цена: наиме, финансијер ће можда и пристати да вам позајми новац али ће заузврат сигурно очекивати не само свој удео у подели профита већ и у самом пословању. Иако је ова понуда понекад далеко повољнија од осталих видова финансирања, треба имати у виду да ваш посао можда неће бити само ваш. Ако вам ово не представља проблем и ако вам је пословни план довољно флексибилан, нема разлога да се не опробате. С друге стране, ако волите да сами одређујете план и програм, проналажење финансија ће бити нешто компликованије, али ако верујете у себе и знате шта радите, ово не би требало да представља проблем.