Заблуде у вези започињања властитог бизниса: Је ли бизнис за сваког?

Предузетништво није за плашљиве, а није ни за свакога. Потребна је доза храбрости да се одважите да ризикујете углед и имовину али и довољно воље да сваког јутра устанете орни за рад. Да не помињемо да ће вам требати и доста кондиције да све то постигнете! Па ипак, митови у вези предузетништва не јењавају а људи и даље морају да живе од нечег.

Можда и највеће заблуда у вези предузетништва је да морате тачно и у сваком тренутку знати шта радите и да имате јасан и недвосмислен план. Визија је једна ствар, али ко каже да и она мора да буде јасна и прецизна? Када би она то и била, зар би то могли назвати визијом уопште?! Напротив, двадесети век је пун и препун визионара који су једноставно пратили своје инстинкте и веровали у себе и своје производе. Ако је ваш производ квалитетан и неопходан, ви имате перспективу. Можда нећете постати нови Бил Гејтс али то не значи да не треба да покушате, зар не? Ни он није знао шта тачно ради!

Чак му ни бизнис план није био потпун, али опет ко каже да и он мора да буде савршен? Шта год ви мислили, савршени планови не постоје. Битно је да испланирате све што сте у могућности и да оставите мало простора и за грешке или евентуалне пропусте тако да се све не распадне оног тренутка када нешто крене по злу. За почетак, бизнис план може да ради и само са грубом идејом ваше замисли, општим циљем који намеравате да постигнете „у догледно време„, визијом и неком идејом како да рекламирате оно што продајете. И како планирате да мерите сопствени успех.

Пре него што кренете да штитите бренд који нисте ни створили, и пре него што унајмите професионалце да вам праве план и организују распоред посла који немате, можда бисте требали да кренете на ситно, као пробни балон да утврдите како људи реагују на ваше пословање. Ако вам иде, супер. Ако не, боље да сазнате овако него да трчите пред руду и изгубите све. Не размишљајте превише – размишљајте онолико колико је потребно.

Чак ни тајминг не мора да вам буде савршен. Наравно да је битан и све то, али он никада неће бити савршен. Прави тренутак је обично управо овај; свако одлагање, свака сумња би могла скупо да вас кошта. Обично људи не схвате да је неки тренутак прави док он не прође а тада је већ касно. Ако можете почети већ данас, нема сврхе чекати другу прилику, осим ако нисте сигурни да ће доћи врло брзо и да ће ситуација бити далеко повољнија. Има милион разлога да не почнете властити бизнис и само један битан да га ипак створите – ваша жеља и вера у себе.